Munir Murhaban
Munir Murhaban
Munir Murhaban

Munir Murhaban

eigenaar van Indonesia Indah sinds 2006

7  januari 2021

Ik heb meer tijd voor familie en mijn gezin, want ik sta nu meer in de winkel dan dat ik door het hele land rijdt voor grote evenementen. Wij zitten sinds augustus 2020 in de Javastraat en ik voel gewoon dat wij hier goed passen in de straat!

We zijn in 2006 begonnen met Indonesia Indah in Aalsmeer. In het begin was het vooral zwaar. Toen ik begon te ondernemen had ik ook nog een andere baan. Mijn toenmalige baas ging ermee akkoord dat alleen nachtdiensten zou draaien zodat ik mij overdag kon richten op mijn onderneming. Dat heb ik 3 jaar volgehouden. Als het niet goed zou lopen dan zou ik mijn huis te verkopen om mijn onderneming te helpen. Als ondernemer moet je niet bang zijn voor de consequenties en bereid zijn soms 12 uur per dag te werken. Zo ben ik opgevoed, hard werken maar met plezier, niet omdat het moet. 

In een klein dorp beginnen was niet gemakkelijk en het liep eerst niet zoals gehoopt. Toen zijn wij ons vooral gaan focussen op catering. De Indische ouderen zijn onze vaste klanten geworden. Indische mensen houden van babbelen en mond-tot-mondreclame was  precies wat wij nodig hadden om te kunnen groeien. 

De grote caterings door het hele land, evenementen zoals de Pasar Malams, daar heb ik vele mooie herinneringen aan. Zo hebben wij caterings verzorgd voor reünies en herdenkingen en gekookt voor 2000 veteranen. Niet eerder hebben wij zo’n grote catering mogen verzorgen. Maar als ik iets doe, dan twijfel ik nooit en met een goed team komt het wel goed! Zulke opdrachten doen, dat was echt mijn droom en als het dan zo’n succes is, dan ben ik daar echt trots op!

Een nieuwe zaak openen in corona-tijd was spannend en als je naar de economie kijkt zou je denken dat het geen goede tijd is om iets nieuws beginnen. Zelf zie ik dat anders, ik hou van een uitdaging. De eigenaar van het pand vond ons concept passen in de straat, dus we hebben deze kans met beide handen aangegrepen en dit is inmiddels ons 4e filiaal. 

De meeste mensen zijn wel bekend met Indonesisch eten, maar dan toch meer als avondmaaltijd. In dit filiaal wilde ik het anders aanpakken en daarom verkopen wij nu ook belegde broodjes en wraps voor lunch en dat slaat aan! Ik heb gemerkt dat de klanten hier heel divers zijn, terwijl we dat niet zo gewend zijn bij ons andere filiaal op de Vrijheidslaan. Hier is de buurt echt multi-cultureel, dat is nieuw voor ons.

Al ons eten is halal, dat trekt wel veel mensen in deze buurt. We hebben geprobeerd iets meer authentieke gerechten op de kaart te zetten, maar merken dat mensen wel wat terughoudend zijn in het proberen van iets wat ze niet kennen. Een aantal gerechten hebben we geschrapt, maar de Soto Ayam (kippensoep) blijft wel op het menu staan!

Na corona ligt mij weer een nieuwe uitdaging te wachten. Als de economie weer draait verwacht ik dat iedereen het leven weer gaat vieren. Wat dit voor mij betekent? Ik moet nu al gaan bedenken hoe ik dit ga aanpakken, ik ben nu al vooruit aan het denken. Dit jaar verwacht ik nog dat we verlies gaan draaien en dan volgend jaar.. dan maken we een inhaalslag! 

Ik ben bijna 50 jaar en ik heb gezegd dat ik mijzelf over 2 jaar wat meer wil gaan terugtrekken, het wat rustiger aan gaan doen. Dan ben ik al 20 jaar aan het ondernemen. Mijn personeel wil ik heel graag meer belonen, want ook in mindere tijden staan we samen sterk! Kijk, als je bedrijf nog niet stabiel is dan kun je dat nog niet doen. Dus dat is mijn plan voor over 2 jaar, ik hoop dat dat gaat lukken!